OUR TARGET: UNDERSTANDING THE WORLD! – Art & Science & Tech Fair
Proiect înscris în Calendarul Activităţilor Educative Municipale 2020
Testimoniale
“Structura olimpiadelor conservă o abordare fragmentată pe discipline. Promovează competiţia şi exacerbează individualismul. Şi din nou se poate spune că România a rămas în siajul valurilor lui Toefler…
Noile concursuri pentru motivarea tinerilor de excepţie stimulează folosirea cunoştinţelor integrate şi abordarea creativ-inovativă orientată către rezolvarea unor probleme reale, concrete. Şi nu în ultimul rând promovează lucrul în echipă.” Dr, ing. Florin Munteanu, membru al juriului.
“Sistemul actual de învățământ a fost conceput în contextul și pentru societatea și piața muncii din epoca revoluției industriale când oamenii trebuiau să fie buni executanți, ascultători, ușor de înlocuit pentru operarea mașinilor în caz de absență, cu dezvoltarea unei gândiri și mod de operare secvențială (pas cu pas, fără gândire critică și corelativă și fără a fi necesar/a putea să aibă o perspectivă de ansamblu asupra problemelor) etc Expert consultant în proiect, Ioana Huiduc Manolescu, fondator Asociaţia Învaţă să zbori!
Ediția 2023:
,,A fost un adevărat spectacol, dinamic, colorat, cu entuziasm dar şi cu un conţinut ştiinţific asumat şi verbalizat coerent şi fără trac. Machete, experimente, postere, softuri şi nu în cele din urmă măsurători concrete utilizând tehnici moderne şi reprezentări grafice. Un adevărat salt faţă de anii trecuţi. O demonstraţie concretă a potenţialului copiilor noştri atunci când sunt stimulați şi ajutaţi. Evenimentul este în fond un prilej în care se evidenţiază acea minoritate a societăţii de azi, cu deschidere către exploarea Naturii, către cercetare, către căutarea soluțiilor unor probleme majore, pe care noi, adulţii fie le neglijam fie le privim din perspective rigide, generate de experienţa trecutului.
Abilitatea tinerilor de a se mişca natural într-un mediu nou, în care arta şi ştiinţa îşi dau mâna, în care informaţia este disponibilă favorizând spiritiele tinere, curioase dar capabile să discearnă tematici esenţiale şi nu doar comerciale a fost şi aici secretul reuşitei. Deloc de neglijat este şi aportul profesorilor, al adevăraţilor mentori ce au stat în spatele fiecărui grup de tineri. Nu mă voi referi la temele premiate căci sunt convins că au fost prezentate mai pe larg de colegii mei din juriu, ci voi sublinia o problemă ce mă preocupă de mult timp: integrarea tinerilor în cercetarea exploratorie autentică. Facem distincţie între Creativitate şi Inovare, între explorarea unor fenomene neaşteptate sau necunoscute şi aplicarea unor cunoştinţe existente în rezolvarea unor probleme date. Einstein spunea: “nu poţi rezolva o problemă utilizând acelaşi mod de gândire precum cel folosit la generarea problemelor” Altfel spus, studiul unor limite ale fizicii şi chimiei actuale, formularea unor ipoteze noi şi explorarea consecinţelor acestora din perspectiva multi- şi transdisciplinara devine nu doar un joc intelectual ci o necessitate imediată.
Să nu uităm că, o descoperire devine o resursă conceptuală din care vor apare fel de fel de aplicaţii ulterioare. Din această perspectivă am sesizat câteva lucrări mai aparte: “Influenta radiaţiilor asupra fertilităţii solului” sau “ Studiul mişcării unei picături de cerneală în ulei”. Structura prezentării, contextul experimental, modalităţile de evaluare cantitativă demonstrează că există disponibilitate şi la această vârstă de a identifica o întrebare, de a aplica tehnicile de abordare ştiinţifică autentică. Având în vedere experienţa mea în cercetare fundamentală şi exploratorie am decis cu acest prilej să îmi asum o direcţie de mentorat al unor tineri înclinaţi către abordarea unor teme abstracte dar esenţiale în contextul noilor studii privind Complexitatea Naturii. Această acţiune se va concretiza într-un Premiu acordat în acest moment grupului de tineri de la Şcoală “Gheorghe Corneliu” din Domneşti (Ilfov): “Studiul mişcării unei picături de cerneală în ulei” şi constă în 5 întâlniri de pregătire specială pe care le voi ţine prin interacţiuni virtuale. Întâlnirile vor avea ca obiectiv un training în managementul unui proiect ştiinţific pornind de la observarea Naturii şi ajungând la prezentarea rezultatelor în cadrul unor sesiuni ştiinţifice autentice. Promit că acest premiu ca fi acordat anual în cadrul acestui eveniment ştiinţific ajuns azi la cea de a IV-a ediţie.
Mulțumesc întregului grup de organizatori care au făcut ca acest eveniment să fie o reuşită!”
Dr. Ing. Florin Munteanu, m.c al Aacademiei de Ştiinţe Tehnice din România, m.t. al Academiei oamenilor de Ştiinţă din România, preşedinte fondator al Centrului pentru Studii Complexe