OUR TARGET: UNDERSTANDING THE WORLD! – Art & Science & Tech Fair
Ediţia a III-a 2022
Regulament de participare
Tematica recomandată: Noutatea din acest an este prioritatea acordată temelor legate de dimensiunea socială şi ecologică a științei şi tehnologiei în perspectiva pregătirii copiilor pentru profesiile viitorului şi jurizarea simultană a celor trei categorii de proiecte ale elevilor: aplicaţii IT, instalaţii funcţionale şi experimente ştiinţifice şi, respectiv, machete statice.
- Obiectivul: Elevii trebuie să își prezinte propria ipoteză cu privire la un fenomen/o experienţă din viaţa cotidiană, să creeze un experiment, pe care să îl testeze, o machetă, o instalaţie sau o aplicaţie software, care să ilustreze cauzele sau dinamica unui fenomen, cauzele unei probleme sau să ilustreze o soluţie a problemei.
- Participarea este deschisă elevilor din școlile gimnaziale din Bucuresti, cu vârste între 10-14 ani, care lucrează în echipe de cinci.
- Profesorul
Profesorii facilitatori (în echipe multidisciplinare) trebuie să participe la o activitate (online zoom) de suport din cadrul proiectului, pentru ghidarea elevilor într-un proces de creaţie după metoda științifică.
Profesorii au rolul de ghid/facilitator în procesul de creaţie si nu se substituie elevilor.
Elevii
- Participă la instruirea comună de pregătire din cadrul proiectului ( online zoom)
- Elevii îşi gândesc proiectul utilizând metoda științifică, sub îndrumarea profesorului
- Elevii înregistrează într-un foto album momente din pregătirea proiectului
- Ideile și lucrarea trebuie să fie A LOR, să corespundă vârstei. Acesta este un criteriu de evaluare.
- Elevii ar trebui să-și folosească imaginația Originalitatea va face parte din criteriile de evaluare.
- Elevii trebuie să-şi creeze o prezentare vizuală a proiectului, pentru a evidenţia procesul de creaţie după metoda ştiinţifică: Prezentarea poate fi un videoclip de două minute sau o prezentare în power point de 5 slide-uri.
- Elevii îşi amenajează standurile de prezentare şi răspund la întrebările juriului la vizitarea standului de către juraţi. Întrebările vizează evaluarea a ceea ce au învăţat copiii lucrând la experiment/ machete/soft /aplicaţii pe mobil.
Juriul pentru fiecare secţiune (aplicaţii IT, instalaţii funcţionale şi experimente ştiinţifice şi, respectiv, machete statice) este format din profesori de ştiinte cu experienţă şi din specialişti în domeniul ştiintific şi tehnologic.
Criterii de jurizare:
- Înțelegerea abordării științifice Obiectivele, rezultatele şi interpretarea lor sunt coerente. Demonstrează o cunoaştere a principiilor științifice și / sau de inginerie implicate. Experimentul/macheta/soft-ul/instalaţia este adecvat/ă pentru explicarea fenomenului/ susţinerea ideii /testarea ipotezei/. 30%.
- Originalitate şi creativitate ( o problemă originală sau o abordare originală a unei probleme cunoscute, o abordare creativă a designului experimentului, a proiectului în general, o utilizare ingenioasă a materialelor și echipamentelor, gândire creativă sau originală în aplicarea și interpretarea oricăror date obținute. 30%
- Prezentarea vizuală satisface cerinţele estetice: acurateţe, grijă pentru detalii, simplitate, armonie coloristica, design atractiv10%
- Prezentarea orală, este logică, bine gândită, răspunsurile la întrebările juriului la stand arată o bună cunoaştere a proiectului20%
- Relevanţa proiectului în raport cu tematica recomandată 10%
Se acordă trei premii (I,II,III), in ordinea punctajelor (indiferent de secţiune) şi premii speciale de la partenerii proiectului. Toţi elevii şi profesorii primesc diplome şi adeverinţe de participare.
Înscrierile se fac via e-mail la adresa luiza.cristea@scoala-arc.ro . Mesajul trebuie să conţină: numele profesorilor coordonatori, numele celor 5 elevi, scoala şi numarul de mobil al unuia dintre profesori.